ДНЗ Оксанка

ДНЗ Оксанка

четверг, 16 апреля 2015 г.

   У середині квітня всі православні відзначають світле свято Великодня. Великдень святкується й   у нашому дитячому садочку. З року в рік вихователі  намагаються донести до дітей  всю важливість свята, розповісти, «що таке добре, а що таке погано», навчити дітей відповідати за свої вчинки.


Великдень у мирському житті вимагає довгої підготовки. Уже з початку Великого посту ми готуємо  дітей  до світлого свята і проводимо тематичні заняття.

Дітям у силу віку ще  складно зрозуміти деякі речі, та й ні до чого це.  Тому вихователі не акцентують  увага  дітей на розп'ятті Ісуса Христа, а лише повідомляють  малятам про чудесне відродження, підкресливши, що гарні люди завжди одержують по заслугах.
Великдень має свої атрибути святкування, це перш за все  безмежно  милі дітям фарбовані яйця. Важливо розповісти дошкільнятам, що яйця на Русі споконвіків вважалися символом життя. Так, наприклад, у фундамент споруджуваного будинку завжди закладали яєчко — на міцність. Новонародженому лошаті селяни по спині проводили яєчком — щоб лоша росло здоровим і сильним. Перед сівбою існувала традиція розфарбовувати яєчка в борозни — на гарний врожай. Цей звичай предків ми згадуємо  й у дитячому саду, коли вихователі  з дітьми на прогулянці саджають  перші весняні рослини.
З фарбованими яйцями на Великдень зв'язана наступна історія: учениця Ісуса Христа, Марія Магдалина, розповіла римському імператорові Тиберію, що Христос Воскрес. Однак Тиберій не повірив. Тоді Марія подарувала Тиберію яйце зі словами «Христос Воскрес» і воно офарбилося в червоний колір — колір крові, що пролив Христос за народ.
Дітей на заняття в дитячому садочку ми просимо  принести варені яєчка з дому для того, щоб   розфарбувати їх разом . Для молодшої  групи ми  використовуємо пальчикові фарби, а  замість справжніх яєчок -  картонні шаблони або пластмасові яєчка з кіндерсюрпризів.
 Варіант із пластиком і картоном гарний тим, що витримає будь-як матеріал: і аплікації, і ліплення, і фарбування.
Заняття в дитячому садочку  по прикрашанню яєць вихователь Чивкаідзе Т.В. доповнювала розповідями про народні традиції. Наприклад, дівчаткам було цікаво довідатися, що з давних- давен було прийнято натирати обличчя фарбованим свяченим яєчком, щоб бути красивою. Дітям цікаво було довідатися, що на Заході великоднєві яєчка приносять кролики, тому поруч з фарбованим яєчком можна завжди побачити цю тваринку у виді іграшки або шоколадних ласощів.У якості аккомпонементу до занять  включається  запис колокольного передзвону.
Великдень у дитячому саду, підготовка до нього, містить у собі і розучування великоднєвих віршів:
Великдень. Білий тиждень
Тиждень перед Великоднем називається білим або чистим. Кожен день цього тижня має своє призначення.
Понеділок
Понеділок білить хату
любить, певно, працювати:
і кути побілить й стелю,
щоб Великдень був веселий!
Вівторок
Шурхіт. Шум. Рипить в оселі:
чисто-начисто підлогу -
шури-шури! – тре завзято
наш вівторок довгоногий.
Середа
Пишна пані середа
і пере, й прасує.
До Великодня, ще б пак,
хату облаштує!
Четвер
Чистий четвер – чистий
вдосвіта піднявся
ще до сходу сонця
начисто скупався.
П’ятниця
П’ятниця пече паски –
господиня вміла:
склянки зо три молока
до цеберка влила,
трохи борошна, яєць,
додала й ванілі,
щоби пригощати всіх
вранці, у неділю.
Субота
У суботи, ой, роботи -
пише писанки субота,
ясні крашанки фарбує,
вимальовує-малює.
Неділя
Великдень – дзвонять дзвони звідусіль!
Христос Воскрес! То ж славимо усі!
Христос Воскрес !Воістину Воскрес!
Сміється сонечко в усій його красі!
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Безпосередньо перед самим святом у дитячому садочку ми організовуємо виставку тематичних дитячих витворів. І звісно ж , ми пам'ятаємо про те, що дітям у першу чергу хочеться грати. Тому Великдень у дитячому саду — це ще і веселі конкурси, які ми  проводимо  як на вулиці, якщо погода дозволяє, так і в групі.















Комментариев нет:

Отправить комментарий